בלוף הספר או: תרגיל במחשבה מרקסיסטית למתחילים

נכתב על ידי תחת מחשבות/הגות

חברי היקר רון אוהב להעמיד את הדברים על דיוקם ובכלל גם אותי. אור לכך ובהתאם לזאת הוא שלח לי שתי הערות חשובות ונכונות שמתייחסות לפוסט הקודם. אני מרגיש שחשוב יהיה להתייחס להן משום שהתייחסות זו תוביל להעמקת הנקודות שכתבתי.

שבוע הספר.
בפוסט הקודם אמרתי:

"למה לא להקים ירידים מאורגנים בכרמיאל, עכו, טבריה, נתיבות ואופקים אלא להסתפק בתל אביב, כפר סבא, נתניה, הרצליה וראשון לציון?"

אז הנה, רון שלח לי את הקישור הזה שמציג את רשימת היישובים הנוספים בהם מתקיים שבוע הספר. אומנם כרמיאל, עכו, טבריה ואופקים לא מופיעות בה (נתיבות כן מופיעה) אבל אין ספק שיש יצוג מרשים לפריפריה, ובספירה ראשונית אפילו מניתי כ-44 יישובים!! (גיב או טייק ישוב אחד או שניים, אני אחרי יום עבודה ארוך ומתיש). אז נכון, לכאורה הצדק עם רון, אבל המעניין הוא שאם נסתכל הלאה, נראה שבכ-34 מהישובים שבוע הספר מצטמק ליום אחד או ליומיים (אין ספק שיש פה פרשנות חדשה למילה 'שבוע').
נקודת מבט רציונאלית תגיד שאין טעם בקיום שבוע הספר במקומות הקטנים הללו. הוצאות הספרים בישראל יבזבזו יותר כסף מאשר ירוויחו שכן צריך להקים דוכנים בכל המקומות שכוחי האל האלו, להוביל את הספרים למקומות האלו שאף אחד לא שמע עליהם, ורחמנא ליצלן, אפילו להעסיק מוכרנים שגרים בקרבת המקומות האלו – וכל זה בשביל בשביל מה? הרי מחיר הקמת מערך מכירות שכזה הוא הרבה יותר גדול מהפוטנציאל המסחרי הגלום בפריפריה. אז למה לטרוח אם אפשר לעשות איזו קומבינה ולדחוס את הכל ביום אחד וככה להגיד שהנה, כל הארץ מרוויחה משבוע הספר?

בתזמון מעורר תמיהה פורסם אתמול ב-Ynet טור של ירון סדן, מנכ"ל הוצאת עם עובד, שטוען כי המבצעים הנהוגים בסטימצקי/צומת ספרים פוגעים בתרבות הספר הישראלית. יתרה מכך, בסוף הטור סדן ממשיך ואומר כי:

"ספר הוא נשא של התרבות, ובתור שכזה הוא בראש ובראשונה נכס תרבותי ורק לאחר מכן נכס כלכלי. אם ננהג בו כך נחיה בעולם טוב יותר."

אני מבין את סדן לגמרי, כל ההוזלות האלו פוגעים לו בכיס, סדן הוא לא איש צדקה, הוא רוצה להרוויח ובגלל ה'ספרים בקילו' הוא לא מרוויח כפי שהיה רוצה להרוויח (לא צריך לחשוש, סדן לא עני, הרי המבצעים האלו לא היו מתקיימים אלמלא הוא היה רואה מהם כסף), אבל תוך כדי כך הוא חוטא ומקדש את הספר רק למי שיכול להרשות עצמו בעוד שדווקא בגלל שהספר הוא נשא של התרבות ראוי שידי כולם יוכלו לאחוז בו. אז נכון, אי אפשר להכריח את כולם להיות חלק מהתרבות הזו אבל כן אפשר וצריך לתת להם את ההזדמנות לבחור בתרבות הזו שחלק ממרכיביה הם בולגאקוב, המינגווי, גרוסמן, בראון ואורן.
בסופו של דבר העניין הוא פשוט, התרבות לא צריכה להיות נחלתם של העשירים ולא צריכה להיות מחוץ לטווח של אלו שידם אינה משגת. תרבות היא לא רק מילה יפה שאיתה אפשר להצטעצע אלא גם מרחב תודעתי שראוי יהיה שלכולם תהיה את הבחירה האם להשתמש בה או לאו. סדן ושבוע הספר עושים בדיוק את ההפך, הם מצמצמים את את יכולת האדם שבפריפריה להשתלב במרחב התודעתי התרבותי הזה ולקחת בו חלק פעיל רק בגלל שהאדם הזה לא שווה להם מבחינה כלכלית. פה זה נגמר, ובשביל הילד באופקים זה לא נגמר כי בעצם זה אף פעם לא התחיל.

ההערה השנייה שרון שלח לי נוגעת לאולמרט, אבל נגמר לי הכוח וזה יחכה לפעם הבאה. במקום אולמרט אני אסתפק בתמונה מוצלחת שמצאתי במקרה ביום שבת שעונה לשם "Pyramid of Capitalist System":